Rammene for vårt samarbeid
Våre rettigheter
Da dette arbeidet er ditt, kan du når som helst trekke deg fra behandlingen. Før du gjør det, setter jeg pris på om du adresserer hvorfor du vil avslutte terapien med meg, da det noen ganger kan gi verdifull innsikt for oss begge, og at det alltid er fint å få til en hyggelig avskjed. Likeledes forbeholder jeg meg retten til å avslutte terapien hvis jeg mener det er riktig. Det kan være hvis jeg opplever at jeg ikke er i stand til å gi deg god behandling eller jeg av andre årsaker mister troen på at vårt samarbeid vil hjelpe deg å nå dine mål.
Den terapeutiske relasjonen
Psykoterapi er et profesjonelt samarbeid hvor svært personlige ting ofte utforskes. Jeg vil forsøke å bruke mine profesjonelle ferdigheter til å hjelpe deg å nå dine mål, men for at vårt samarbeid skal gi resultater er det essensielt at du anser deg selv som aktiv part. Du er ansvarlig for å engasjere deg og velge retningen i terapien, og din motivasjon vil drive samtalen. Jeg vil dele mine observasjoner og tanker om hva jeg tror du trenger å gjøre for å nå dine mål. Du står fritt til å motsette deg alle og enhver av mine behandlingsforslag, og å revurdere dine mål og ønsker etter hvert som de eventuelt endrer seg med tiden. Det er naturlig at vi ved ulike punkter i terapien kan se ting annerledes, og jeg oppmuntrer deg til ikke å akseptere mine synspunkter fordi jeg er en ekspert, men snarere seg deg selv som en likeverdig part og drøfte dette med meg. Jeg er kun ekspert på psykoterapi, du er ekspert på ditt liv. En kvalitet ved den terapeutiske relasjonen er at den gjør at vi ikke kan ha noen relasjon utenfor den terapeutiske relasjonen.
Den terapeutiske prosessen
Den terapeutiske prosessen involverer ofte en åpenbarende prosess hvor du kan bli oppmuntret til å konfrontere og erfare tanker, følelser og reaksjoner du tidligere kan ha unngått, undertrykt og fortrengt. Derfor kan terapien noen ganger innebære å møte skumle eller ubehagelige deler av din psyke. Å unngå dette kan gi en kortvarig lettelse, men unngåelsen vil ikke hjelpe deg å få det bedre. I et tempo og format som er tilpasset deg, vil jeg oppmuntre deg til å velge å forsøke å få det bedre fremfor å føle deg bedre i øyeblikket.
Praktiske hensyn
Venterommet skal kun benyttes når det er mindre enn 10 minutter igjen til din avtale. Dersom du kommer før dette, eller ser at det fortsatt er noen i samtale på mitt kontor, ønsker jeg at du går ut igjen og venter i noen minutter til, slik at den forrige pasienten har fått anledning til å forlate lokalet. Det er for lytt fra mitt kontor til venterommet til at noen kan vente der mens andre er i terapi. Jeg forsøker å alltid være ferdig før det er kun 10 minutter til neste avtale, men noen ganger må jeg gå litt over tiden, og jeg setter pris på ditt samarbeid omkring å gjøre terapien så privat og diskret som mulig for alle pasienter.
Avtaler
Du er ansvarlig for å avtale den typen oppfølging du ønsker, det innebærer at det er du som må kontakte meg for nye avtaler dersom du på noe tidspunkt ikke har noen avtale i kalenderen. Generelt vil jeg ikke initiere kontakt med deg for annet enn praktiske hensyn knyttet til å klargjøre avtaler, gi beskjed om når jeg ikke er tilgjengelig, logistikk omkring betaling, eller i sjeldne tilfeller gi det oppfølging i en krisesituasjon. Jeg vil stort sett besvare henvendelser i kontortiden (9-16), og du kan regne med å alltid få svar fra meg innen 24 timer på virkedager.
Jeg har i perioder en full pasientliste, som betyr at jeg kan være fullbooket flere uker frem i tid. Det er ditt ansvar å avtale timer tilstrekkelig i forkant slik at du kan få så hyppig oppfølging som du føler du har behov for. Jeg opererer etter første mann til mølla prinsippet, dvs. at hvis jeg har tilbudt deg ulike tidspunkt for nye timer, men du bruker en del betenkningstid før du booker, så kan andre ha kommet deg i forkjøpet. Jeg anbefaler sterkt å ha terapi ukentlig for å få mest utbytte av terapien, men forstår at det ikke alltid lar seg gjøre av ulike hensyn. For å få et utbytte av terapien trenger de fleste å ha terapi minst hver 14 dag. Jeg tilbyr gjerne ett fast tidspunkt hvis det passer for oss begge.
Du må betale for din avtalte tid, uavhengig av om du bruker hele tiden eller ikke. Du vil ikke bli belastet dersom du avbestiller timene innen 48 timer før avtalen på virkedager, men merk at helgen og helligdager ikke teller, slik at en avtale på mandag kl. 12.00 må avbestilles senest torsdag kl. 12.00. Avbestillingsfristen er absolutt, og gjelder uansett årsak. Du mottar en påminnelse 24 timer før avtalen, denne er lagt etter avbestillingsfristen fordi jeg ikke ønsker å bære den økonomiske byrden av de tilfellene der en pasient har vært uoppmerksom og ikke kan benytte en avtalt time, eller ombestemmer seg i siste liten. Jeg håper du vil respektere min tid, og ikke vente til siste liten før fristen med å avbestille dersom det er lite sannsynlig at du får benyttet timen. Det er vanskelig for meg å få fylt opp timer på kort varsel, og avbestillinger skal brukes når noe uventet dukker opp som forhindrer deg fra å møte. Dersom du vet at en fremtidig time ikke passer, ber jeg deg om å gi beskjed på SMS eller epost med en gang, fremfor å vente til neste time med å si i fra. Du trenger ikke forklare hvorfor en fremtidig time ikke passer, det er bare å gi beskjed om at den ikke gjør det. Dersom du hyppig og gjentatte ganger avbestiller rett før fristen uten å ha en forklaring på hvorfor så vil jeg vurdere å ta betalt på forhånd for kommende avtaler.
Betaling
Betaling gjøres enten ved at du mottar en betalingslenke på SMS etter timen, eller en gebyrfri faktura på epost i slutten av måneden for alle timer den måneden. Vanlig forfall er 14 dager etter fakturadato. Jeg kan være fleksibel omkring betaling så lenge det foreligger en personlig avtale, aller helst på forhånd. Jeg bruker et automatisk fakturasystem som vil sende påminnelser både på epost og SMS før fakturaen sendes til inkassoselskap. Dersom det gjentatte ganger blir forsinket betaling vil jeg be deg om å betale før timen, etter at avbestillingsfristen har gått ut.
Taushetsplikt, diagnoser og journal
Psykologens taushetsplikt gjør at jeg er lovpålagt til å holde all informasjon om deg og vår behandling hemmelig. Dette medfører at jeg ikke kan snakke til noen om at du går i terapi hos meg uten ditt eksplisitte samtykke, og at informasjonen om at du går i terapi oppbevares i tråd med strenge sikkerhetshensyn. Mitt journalsystem er privat, og vil kun kunne bli krevet åpnet av en domstol eller tilsynsmyndighet. Det finnes imidlertid unntak til taushetsplikten, oftest kalt meldeplikten: Meldeplikten gjelder bl.a. dersom jeg har grunn til å tro at klienter har utført eller i ferd med å utføre alvorlige kriminelle handlinger som setter deres eller andres liv i fare. Dvs. at det skal være snakk om alvorlige forhold, spesielt med hensyn til om man setter andre mennesker, spesielt barn, men også dyr, i fare. I slike tilfeller kan jeg være pliktig å melde om dette til de den relevante instans. Dette vurderes spesifikt for hver enkelt sak. I forhold til førerkort sier helsepersonell-loven at ikke ethvert brudd på straffelovgivningen og vegtrafikkloven er tilstrekkelig for å tilsidesette taushetsplikten. Men, i situasjoner hvor pasienten f.eks. er synlig beruset og sannsynligheten for at kjøringen vil medføre stor risiko for skade, stiller dette seg annerledes.
Dersom vi skulle møtes i det offentlige rom vil jeg ikke ta noe initiativ ovenfor deg som kan avsløre vårt kjennskap jfr. taushetsplikten, men om du ønsker å si hei så vil jeg respondere på det. Jeg ønsker imidlertid ikke at du skal føle deg presset til å anerkjenne meg om vi møtes.
I Norge er psykologer påbudt å sette en diagnose for å gi helsehjelp, men jeg fokuserer ikke nevneverdig på dette annet enn å sette den diagnosen som virker mest passende. Dette er kun en symptombeskrivelse i tråd med diagnosesystemet «ICD-10», og har ingen nevneverdig betydning i seg selv og vil alltid kunne endres. Den vil heller ikke følge deg inn i det offentlige helsevesenet med mindre jeg og du blir enige om f.eks. å informere fastlegen din om det. Jeg vil ikke gjøre noen «utvidet formell utredning» hvis det ikke er spesielle indikasjoner på at det er nødvendig for å gi god helsehjelp.
Dersom du har spørsmål eller er uenig med noen av punktene over, vær vennlig å ta det opp.
Stian Hyman Berg
Psykolog